υπερηχογραφημα θυρεοειδους
O οργανισμός μου «τρελάθηκε». Mήπως φταίει ο θυρεοειδής;
Κάποιο είδος δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς απασχολεί τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια Έλληνες και αν το πρόβλημα μείνει αδιάγνωστο ή αρρύθμιστο, μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα που πιθανώς ούτε καν περνούν από το μυαλό μας.
Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχεται για τις διαστάσεις του, την ομοιογένεια ή μη του παρεγχύματος και την παρουσία όζων. Συνήθεις καταστάσεις που διαγιγνώσκονται με τον υπέρηχο του θυρεοειδούς είναι η οζώδης βρογχοκήλη, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η νεοπλασία κ.α. Επίσης με το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς διαγιγνώσκονται αδενώματα των παραθυρεοειδών αδενών. Με το υπερηχογράφημα τραχήλου ελέγχεται η παρουσία τραχηλικών λεμφαδένων και αξιολογείται το μέγεθος και το σχήμα τους. Οι σιελογόνοι αδένες (παρωτίδες, υπογνάθιοι αδένες) εξετάζονται για την περίπτωση φλεγμονής, σιελολιθίασης ή εστιακών αλλοιώσεων.
Θυλακιωδες καρκινωμα θυρεοειδους
Φαίνεται η αξία του Triplex για την εκτίμηση κάποιου θυρεοειδικού όζου.
Μονήρης υπόηχος όζος με έντονη αγγειβρίθεια σε έγχρωμο υπερηχογράφημα.
Σε FNA αποδείχτηκε θυλακιώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς.
Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι πάρα πολύ συχνοί, βρίσκονται με ψηλάφηση στο 7% του πληθυσμού με απλή ψηλάφηση σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους.
Στο υπερηχογράφημα ανευρίσκονται όζοι στο 20% των εξεταζομένων.
Ο πιο συχνός τύπος (80% περίπου των περιπτώσεων) είναι το Θηλώδες καρκίνωμα. Τυπικά αναπτύσσεται πάρα πολύ αργά και μπορεί να υπάρχει για πολλά χρόνια χωρίς κανένα σύμπτωμα. Είναι το ίδιο συχνό σε άνδρες και γυναίκες και η πιο συχνή ηλικία διάγνωσης είναι τα 30-50 χρόνια. Κάποιες φορές μπορεί να επεκταθεί τοπικά στο λαιμό, κυρίως στους λεμφαδένες γύρω από τον θυρεοειδή. Σπάνια μπορεί να κάνει μεταστάσεις στους πνεύμονες και τα οστά. Αν η διάγνωση γίνει όταν ο καρκίνος είναι μικρώτερος του ενός εκατοστού και περιορίζεται στον θυρεοειδή, η ίαση είναι σχεδόν 100%.
Ο δεύτερος πιο συχνός τύπος καρκίνου είναι το Θυλακιώδες καρκίνωμα (10-15% των περιπτώσεων). Σπάνια κάνει μεταστάσεις στους λεμφαδένες αλλά μπορεί να κάνει μετάσταση στους πνεύμονες η τα κόκκαλα. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες και η τυπική ηλικία εμφάνισης είναι τα 40-60 χρόνια. Αν η διάγνωση γίνει νωρίς και ο καρκίνος είναι περιορισμένος στον θυρεοειδή τότε η πιθανότητα ίασης είναι σχεδόν 95%. Στις μεγαλύτερες ηλικίες η πιθανότητα ίασης ελαττώνεται.
• Ο μυελοειδής καρκίνος είναι πολύ λιγότερο κοινός τύπος (5% των περιπτώσεων). Όταν δεν επεκτείνεται πέρα από το θυροειδή αδένα, οι ασθενείς έχουν 90% πιθανότητες επιβίωσης για δέκα έτη, 70% όταν επεκτείνεται σε λεμφαδένες στο λαιμό, και 20% όταν επεκτείνεται σε πιο απομακρυσμένα όργανα (π.χ., συκώτι, κόκαλα, εγκέφαλος). Αυτό το είδος του καρκίνου μπορεί να είναι και κληρονομικό, με αποτέλεσμα να απαιτείται προσεκτική εκτίμηση για τυχόν εντοπισμό και σε άλλα μέλη της οικογένειας.
• Ο αναπλαστικός καρκίνος είναι ο λιγότερο κοινός τύπος (περίπου 1-2% των περιπτώσεων) και ο επιθετικότερος. Είναι συχνό για αυτόν τον τύπο καρκίνου να επανεμφανιστεί μετά από τη θεραπεία και η πιθανότητα παράτασης ζωής άνω των 6-12 μηνών είναι πολύ χαμηλή. Εμφανίζεται περισσότερο σε άνδρες από ότι σε γυναίκες, και κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών. Είναι πολύ σπάνιος σε νεαρά άτομα.